Vēršot uzmanību uz Latvijas tautsaimniecības attīstībai un ārvalstu investīciju piesaistei un noturēšanai kritiski svarīgiem jautājumiem, šī gada 12. septembrī Rīgā norisinājās priekšvēlēšanu debates ar vadošo politisko partiju premjera amata kandidātiem un līderiem.

Debates organizēja Ārvalstu investoru padome Latvijā (FICIL) kopā ar sešām vadošajām ārvalstu tirdzniecības palātām, kas pārstāv ASV, Lielbritānijas, Norvēģijas, Somijas, Vācijas un Zviedrijas investorus. Diskusijā piedalījās šādu partiju pārstāvji: Attīstība/Par!, Jaunā Vienotība, Nacionālā Apvienība, Progresīvie, Saskaņa, Zaļo un Zemnieku Savienība.

Piedalīties priekšvēlēšanu debatēs tika aicināti Latvijas Ministru prezidenta amata kandidāti un kandidātes (vai partijas deleģēts pārstāvis vai pārstāve) no partijām, kuras iesniegušas savus sarakstus dalībai 1. oktobrī gaidāmajās 14. Saeimas vēlēšanās un kuras saskaņā ar sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS datiem 2022. gada vasarā (jūnijā, jūlijā) pārspēja ievēlēšanai Saeimā nepieciešamo 5% barjeru.

Debates noritēja angļu valodā, radot iespēju uzņēmējiem ne tikai dzirdēt premjera amata kandidātu un partijas līderu redzējumu par Latvijas tautsaimniecības attīstības jautājumiem, bet arī viņu gatavību to skaidrot  ārvalstu investoriem.

Debašu centrālā tēma bija Latvijas ekonomiskā drošība, padziļināti apspriežot Latvijas enerģētisko neatkarību, darbaspēka pieejamību un godīgas konkurences jautājumus.

“Lai pilnveidotu uzņēmējdarbības vidi, šobrīd uzsvars jāliek uz četrām tēmām – enerģētisko neatkarību, ēnu ekonomikas apkarošanu, darba spēka prasmju pilnveidošanu, kā arī publiskā sektora transformāciju. Saprotams, ka šobrīd visai sabiedrībai viens no svarīgākajiem jautājumiem saistās ar enerģētiku, tādēļ šajā jomā sagaidām izlēmīgus, skaidrus lēmumus. Tomēr mums jāspēj risināt krīzes situācijas paralēli ilgtermiņa jautājumiem, kas nozīmē, ka nedrīkst aizmirst izaicinājumus, kas saistās ar darba spēka pieejamību, ēnu ekonomikas augsto līmeni, starp ministriju sadarbību u.c,” tā Zlata Elksniņa-Zaščirinska, Ārvalstu investoru padomes Latvijā valdes priekšsēdētāja.

Saskaņā ar Latvijas Bankas apkopoto informāciju, uzkrātās ārvalstu tiešās investīcijas Latvijas ekonomikā 2022. gada pirmā ceturkšņa beigās sasniedza 21,6 miljardus eiro. FICIL un debašu rīkošanā iesaistītās ārvalstu tirdzniecības palātas apvieno lielākos un nozīmīgākos ārvalstu investorus un uzņēmumu vadītājus Latvijā. Šo uzņēmumu nodokļu veidā veiktās iemaksas Latvijas valsts budžetā mērāmas vairāku miljardu eiro apmērā.