(ENG)

Degvielas mazumtirdzniecības uzņēmuma Circle-K izpilddirektore Gunta Jēkabsone ir kļuvusi par Ārvalstu investoru padomes Latvijā (FICIL) valdes priekšsēdētāju.

Viņa šajā amatā nomaina bijušo enerģētikas uzņēmuma Fortum biznesa vadītāju Latvijā Jūliju Sundbergu (Julia Sundberg), kura ir devusies prom no Latvijas, lai turpinātu savu karjeru enerģētikas uzņēmumā Ukrainā.

Gunta Jēkabsone: “Esmu pagodināta uzņemties FICIL vadību, jo tā ir organizācija ar augstu reputāciju, kuras viedoklī ieklausās lēmumu pieņēmēji un partneri. Zīmīgi, ka šoruden atzīmēsim 20 gadus kopš FICIL izveidošanas, un Circle-K bija viena no šīs organizācijas dibinātājiem. Mans mērķis, vadot FICIL, būs rūpes par nākotni, lai dialogs ar valsts pārvaldi arī turpmāk būtu tikpat konstruktīvs, un kopīgā darbā mēs veidotu Latviju kā ārvalstu investīcijām pievilcīgāko valsti mūsu reģionā.”

Gunta Jēkabsone darbojas FICIL valdē kopš 2018. gada marta. FICIL valdes priekšsēdētāja vietnieku pienākumus turpina pildīt SEB bankas valdes loceklis Ints Krasts un būvmateriālu ražošanas uzņēmuma Schwenk Latvija valdes loceklis Māris Gruzniņš.

FICIL ir nevalstiska organizācija, kurā apvienojušies lielākie ārvalstu kapitāla uzņēmumi no dažādām nozarēm, ārvalstu tirdzniecības kameras Latvijā un Rīgas Ekonomikas augstskola. FICIL mērķis ir izmantot tās biedru pieredzi un zināšanas, lai sniegtu rekomendācijas valsts pārvaldes institūcijām uzņēmējdarbības vides pilnveidošanai Latvijā un konkurētspējas uzlabošanā ārvalstu investīciju piesaistē.

Kopš FICIL izveidošanas 1999. gadā, ik gadu pavasarī notiek augsta līmeņa tikšanās starp ārvalstu investoriem un Latvijas valdību, lai apspriestu svarīgākos veicamos darbus biznesa vides uzlabošanā. Šogad augsta līmeņa sanāksme notika 31. maijā, kuras laikā FICIL kā galvenās prioritātes izvirzīja nepieciešamību veicināt darbaspēka pieejamību, tostarp atvieglojot darbaspēka piesaisti no ārvalstīm, kā arī jauna pārvaldības modeļa ieviešanu universitātēs un augstskolās.